Ailenizin bir parçası olan köpekler, sizinle hayatı paylaşır. Yemeğinizi bölüşebilir, gözünüzden ne demek istediğinizi kolayca anlayabilir. Size derdini anlatabilmek için türlü manevralar yapabilir. Vefalı dostunuzu siz de yalnız bırakmaz, her derdi ile ilgilenirsiniz. Fakat ne yazık ki insanlar gibi onlarda hastalanabiliyor. İnsana en yakın evcil hayvan olan köpekleri de bekleyen kanser gibi bazı hastalıklar, her 4 köpekten birinde görülebiliyor.
İçindekiler
Köpeklerde Kanser Nasıl Teşhis Edilir?
İnsanlarla kıyaslandığında, köpeklerdeki kanser tümörlerinin seviyesi teşhis sırasında çok ilerlemiş oluyor. Bu farklılığın ana nedeni, köpeklerin kanser hastalığına yakalandıklarında belirtilerin saklanamayacak derecede ileri noktaya gelinceye dek göz ardı etme ve rahatsızlıklarını gizleme eğilimi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Fakat köpeklerde kanser teşhisi için yapılabilecek bir kan testi maalesef yok. Kuşku duyulan aşağıdaki gibi her hangi bir durum fark edildiğinde acilen veterinere başvurulmalı!
- 1) Genel halsizlik, düşkünlük hali, erken yorulma
- 2) Yürümede veya oyun oynamada isteksizlik, etkilenen bölgede belirgin bir acı
- 3) Depresyon, iştahsızlık ve kilo kaybı.
- 4) Güç ve zor solunum, öksürük
- 5) Bacaklarda ödem, cilt altındaki şişkinlikler
- 6) Zayıf nabız, yüksek tansiyon, kalp atım sayısının artması
- 7) Siyanosis (Morarma)
- 8) İleri durumlarda ana organların (karaciğer,böbrek) kanlanmasına bağlı olarak kusma, ishal, kabızlık gibi durumlar da görülebiliyor.
Köpek Kanserlerinde Tedavi
Genel olarak kural; herhangi bir bölgedeki iz, yada yaranın iki hafta içinde iyileşmesi ya da düzelme yolunda belirti göstermesi. Tersi durum görüldüğünde bir biyopsi veya tümörün tamamen alınması düşünülüyor. Bariz görünen her türde şişlik, yara veya et beninin hızlı büyüme göstermesi halinde acil operasyon gerekebiliyor. Bir tümörün iyileşmesini beklemek de kanser için tedavi şansını azaltabiliyor.
Köpek kanserlerinin %50-60’ı cilt kanserleri ve dişi köpeklerde meme tümörü görülmesi diğer tümörlerden daha yüksek oranda seyrediyor. Ağız yutak tümörleri, kemik kanseri (osteosarkom) köpeklerde görülen en sık kanser türleri. Köpeklerde kanser tedavisi aynı insan kanserlerinde olduğu gibi; ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavileri uygulanıyor. Bir tedavi için yalnızca kitlenin alınması yetebileceği gibi, ışın tedavisi, kemoterapi gibi zor yöntemler de gerekebiliyor.